Tessa, waarom ben jij met dansen begonnen?
“Dat is heel lang geleden! Ik was 4 jaar toen ik voor het eerst bij de Dance & Ballet Company in Hoofddorp begon met ‘Angelina Ballerina’ voor kleuters. Daarna heb ik heel even een uitstapje gemaakt naar een andere dansschool omdat we gingen verhuizen. Maar dat vond ik helemaal niet leuk; ik wilde terug naar de Dance & Ballet Company. Daar heb ik tot vorig jaar gedanst in de selectie en tot slot in een wedstrijdteam Streetdance. Ik wilde alleen meer de Hip-Hop kant op. Hoewel ik veel te laat was om me in te schrijven voor de audities bij Dansschool Marcella van Altena in Hoofddorp, mocht ik toch meedoen. En ik werd geselecteerd voor de Juniors PreChamps Formations (een groep van 24 dansers).”

Waarom vind jij dansen zo leuk?
“Ik vind het leuk omdat ik er lekker mijn energie in kwijt kan. Ik kan een performance neerzetten en het geeft een lekker gevoel om muziek te horen en daarop te dansen.”

Wat moet je ervoor doen en laten?
“Je moet een goede planning hebben om school en dansen te combineren. Dat is niet altijd makkelijk, want je wilt soms ook iets anders doen dan schoolplanningen maken. Soms heb ik net te weinig tijd om te leren voor toetsen, omdat ik de avond daarvoor 2 uur training heb. Ik zit op het Amstelveen College en de Dansschool Marcella van Altena zit in Hoofddorp. Dan is het racen om op tijd te eten, om te kleden en bij de training te zijn. Als ik dan om 20:30 uur thuis ben, ben ik soms te moe om nog te leren voor een toets voor de volgende dag. Gelukkig helpt school ook heel goed mee. Ik heb een persoonlijk mentor waar ik altijd terecht kan als ik ‘vastloop’.

Af en toe moet ik leuke dingen met vriendinnen laten schieten omdat ik een training of wedstrijd heb. Voor de wedstrijden reis je door Nederland. Dat betekent soms om 05:00 uur je bed uit op zaterdag. Dan kun je op vrijdag niet naar een feest. Of althans: je kunt wel gaan, maar je moet ook op tijd naar bed.”

Je bent in jouw categorie Nederlands Kampioen geworden. Hoe voelt dat?
“Het was echt te gek. Je voelt je heel trots op jouw team en de prestaties. Toen ik het hoorde, voelde het nog niet ‘echt’. Dat kwam pas later. De week na het NK moest ik alweer audities doen voor het volgend dansjaar. En we trainen ook voor het EK op 30 juni in Bremen in een Productions Team (dansteam van 90-120 dansers).

De audities ben ik gelukkig goed doorgekomen. Volgend jaar zit ik wederom in de Juniors Pre-Champs Formations en ik zit in een Juniors Master Smallgroep team (dat is een team van 7 dansers). Ook weer bij Dansschool Marcella van Altena.

Wat maakt het zo leuk om in een team te dansen?
“Je leert elkaar beter kennen en het is leuk om met elkaar iets op te bouwen waar je trots op kunt zijn. Je hebt allemaal hetzelfde doel. We worden nooit boos op elkaar als we een fout maken. De danscoach zegt wat er fout is gegaan en daar leren we van. We weten dat we allemaal hetzelfde willen en dat er af en toe iets niet goed kan gaan.”