Mijn naam is Sander Jongenelen, 16 jaar oud en zit in mijn examenjaar, 5 havo op het Hermann Wesselink College.
Ik zeil inmiddels al negen jaar en dit is mijn tweede jaar wedstrijden. Eerst op zeilschool Vinkeveen, daarna overal en nergens voor wedstrijden.

Na zes jaar op een zeilschool te hebben gezeten in Vinkeveen en daar elke boot al gevaren te hebben wilde ik wat nieuws. Ik had al sinds mijn 10e al de droom om grote wedstrijden te varen. Ik ben de RS Feva in gestapt bij de Watersport Vereniging Vinkeveen/Abcoude. Dit is een tweemans jeugdboot. Hier ben ik begonnen met wedstrijdtrainingen. Na een jaar elke zondag op het water te zijn geweest en twee wedstrijden te hebben gevaren heb ik besloten om alleen verder te gaan. Ik ben de Laser 4.7 ingestapt bij de W.V. Braassemermeer. Elke zaterdag en zondag was ik aan het trainen. In Roelofarendsveen (Zuid-Holland), Medemblik (Noord-Holland) of Workum (Friesland). Ik heb 3 wedstrijden gevaren toen nog in de achterkant van het klassement. De laatste van die drie was mijn eerste grotere wedstrijd; de DYR. Dit staat voor Dutch Youth Regatta en hierbij kwamen zeilers uit 5 landen met totaal 65 deelnemers.

Het wereldkampioenschap 4.7 2015.
In 2015 was het wereldkampioenschap Laser 4.7 in Medemblik. In Nederland dus! Ik was niet de beste en ik wist dat ik het niet kon gaan winnen. Maar het was wel een goed trainingsmoment. Dit omdat ik tegen de top van de wereld voer. Ik had nog nooit zoveel geleerd in een week tijd.

Na dit WK ben ik overgestapt naar het team LFS in Medemblik en begon steeds meer sprongen te maken. Zo was ik bijvoorbeeld op de voorjaarsselectie 36e van Nederland en op de najaar selectie 28. Na een jaar getraind en wedstrijden te hebben gevaren bij het LFS heb ik mij heel erg verbeterd. Ik was op de voorjaarsselectie 17e, en was bijvoorbeeld 8e op de United 4 Workum. Inmiddels heb ik bij de najaar selectie het NBT 4.7 gehaald. Het nationaal beloften team, dit zijn de beste Laser 4.7 zeilers van het land!

Mijn ouders zijn heel belangrijk in dit hele proces geweest. Een boot gekocht, telkens heen en weer rijden van Amstelveen naar Medemblik wat één uur duurt. Mijn ouders betalen ook alle wedstrijden en trainingen, daar ben ik ze heel erg dankbaar voor. En zodra er iets stuk was hup, meteen de auto in naar Almere om weer nieuwe onderdelen bij Sailcenter te halen.

Op dit moment train ik ongeveer 24 uur in de week. 16 uur op het water in het weekend, 6 uur in de sportschool en 2 uur hardlopen door de weeks. Hierdoor zal ik door de week en op school hard moeten aan poten om toch goede cijfers te blijven halen, niet achter raken op de stof en natuurlijk in mei mijn diploma kunnen halen. Door de samenwerking van topsport Amstelveen en het Hermann Wesselink College is de combinatie sport en school mogelijk geworden en hier ben ik erg blij mee.