Altijd ben ik met water bezig geweest. Vaak ging ik met mijn opa mee die een groot motorjacht heeft en bouwde bootjes van alles dat ik kon vinden. Toen ik acht was ben ik bij toeval in een optimist gestapt die op een strandje lag in het vakantiepark. Na daar de hele vakantie rond gezeild te hebben, wist ik zeker dat zeilen echt mijn ding was. Dat ik talent had hoorde ik voor het eerst toen ik in de Cadet voer. In deze boot ben ik een echte wedstrijdzeiler geworden.

Bijna 9 jaar later zeil ik heel fanatiek wedstrijden in heel Europa. Ik zeil samen met Stijn Wulffraat in de 29er. Dit is een hele spectaculaire en snelle wedstrijdzeilboot en de voorganger van de olympische klasse de 49er. Mijn grote droom is om in deze 49er goud te behalen op de olympische spelen.

Om dit bereiken train ik gemiddeld 28 uur per week in heel Nederland, zowel op het water als in de sportschool. Bij zeilen komt veel organisatie kijken en het is een dure sport. Daarom ben ik als topsporter niet alleen bezig met sport maar ook met het werven van sponsors en het regelen van transport naar internationale toernooien.

Maar ik moet natuurlijk wel mijn diploma halen. Ik zit in 5 vwo op het Keizer Karel College. School is soms best moeilijk te combineren met topsport, maar ik krijg veel hulp van de talent begeleiders van Sportbedrijf Amstelveen. Zo ben ik afgelopen winter voor twee weken naar Spanje geweest voor een trainingsstage. Een deel van deze stage viel onder schooltijd maar ik heb toen dankzij mijn talent-status toch de mogelijkheid gekregen om naar Spanje te gaan.

Nu ik in een boot vaar die in het olympisch traject van het watersportverbond zit, ben ik erg druk bezig om mij hiervoor te kwalificeren. Daarom overleg ik veel met coaches en trainers over hoe ik het best voorbereid aan deze opleiding kan beginnen. Mijn voornaamste doel voor 2016 is dan ook om een mooie overstap te maken naar deze olympische opleiding.

Wat maakt mij speciaal als topsporter? Ik denk dat ik goed ben in omgaan met tegenslagen. Ik probeer, hoe cliché dat ook klinkt, altijd iets positiefs uit situaties te halen.

Wat ik heel leuk vind aan zeilen is dat ik hierdoor vrienden van over de hele wereld heb, die ik vaak tegen kom op grote toernooien. Het is altijd leuk om deze vrienden dan weer te spreken en bij te praten over het zeilen (en alles eigenlijk).