AmstelveenSport begeleidt zo’n 200 talenten uit Amstelland bij de combinatie school en (top)sport. Regelmatig vragen we deze talenten iets te vertellen over hun ervaringen. Deze keer laten we Thomas Bueters aan het woord over zijn ervaringen als scheidsrechter bij de Paris World Games.

Verslag Paris World Games (PWG)

Dit toernooi was een hele mooie ervaring. Niet alleen de bestemming en de verschillende wedstrijden op heel hoog niveau, maar ook de professionaliteit die bij zo’n toernooi komt kijken. Verder natuurlijk de organisatie van zo’n toernooi met 87 scheidsrechters van over de hele wereld en, dat het op 14 verschillende complexen in Parijs werd gespeeld. Kortom een heel avontuur!

Drie dagen voordat het toernooi begon kwam het dutch referee team aan in Parijs. Wij waren de eerste scheidsrechters die waren aangekomen, omdat wij nog een u11 voorbereidingstoernooi gingen fluiten. We floten op het finale complex van de PWG. Emile Antoin. Prachtig onder de Eiffel toren. Het was die dagen 30+ graden, dus het was stevig door bikkelen. Op dat kleine toernooi kon je het niveau in Parijs al een beetje proeven. Dat niveau is heel erg hoog.

We hadden een hotel in een buitenwijk van Parijs in de buurt van de referee Office. Het was wel echt een heel armoedig wijkje en het hotel was nou ook niet echt bepaald goed. Vooral het ontbijt, omdat er niks echt voedzaam eten was. Dat is natuurlijk niet lekker als je daarna best pittige wedstrijden gaat fluiten.

Op de zondag avond kwamen de rest van de scheidsrechters. Dat zijn scheidsrechters uit veel verschillende landen. Persoonlijk vind ik dat heel leuk en cool. Vooral omdat die op een andere manier fluiten dan jij. Daar kan je een hoop van leren. Dat was ook een van mijn hoofddoelen in Parijs. Bij de referee meeting werd een hele hoop uitgelegd over praktische zaken op het toernooi en de organisatie daarvan. Bijvoorbeeld over hoe ons aanwezig moesten melden als we op ons complex van die dag waren aangekomen. Daarnaast ook hoe de aanstellingen bekend worden gemaakt en waar en hoe je eten en drinken krijgt. Natuurlijk ook nog een hele hoop meer. Er werd ook nog een nadruk gelegd op dat er observers op je wedstrijden worden aangesteld. Die hebben een groot aandeel in of je een finale krijgt. De rapporten die je daarvan krijgt mag je zelf houden en worden doorgegeven aan de referee Office. Je krijgt hem zelf, omdat daar veel dingen op staan die goed gingen en wat je kan verbeteren.

Op zondag avond na de meeting werden de eerste aanstellingen bekend. Dus je kon worden aangesteld als center official, first/ second assistent of fourth official. Ik werd op de eerste dag aangesteld een keer als first en een keer als second assistent. Het waren niet de hoogste niveau potjes, maar de eerste dag was al gelijk helemaal top. Het verhaal maakte het compleet toen de referee manager onze observer was de eerste dag!! Dat was heel cool.

In de dagen daarna werd ik meerdere malen als center official aangesteld en ook nog een aantal keer op de andere posities wat ik ook leuk vond.

Tijdens het gehele toernooi hebben wij met communicatie headsets gewerkt. Daarnaast ook met de piepvlaggen ( die had ik al veel vaker gebruikt, maar de headsets alleen een paar keer). Piepvlaggen zijn vlaggen die de assistenten vast hebben tijdens de wedstrijd. Op die vlag zit een knop. Als je op die knop drukt gaat de band die de scheidsrechter onder zijn shirt om zijn arm heeft trillen en geeft het een piepgeluid. Het is heel fijn om met die apparaten te werken en, dat maakt de arbitrage ook een stuk proffesioneler.

Op de vrijdag ochtend werd ik opeens contact door de referee Office, dat ik naar de final referee meeting mocht komen!! Super vet!! Tijdens die meeting werden de finale aanstellingen bekend gemaakt. Ik heb de onder 13 jongens gekregen! Echt heel cool, dat ik die finale kreeg. Als scheidsrechter! Ik had er heel hard voor gewerkt en het was echt mijn doel om er een te krijgen. En het was nog gelukt ook! Mijn kamergenoot en hele goede vriend had de finale onder 17 jongens als scheidsrechter. Dat was echt razend knap van hem want hij is pas 18. Ik hoorde later, dat ik de aller jongste finale scheidsrechter ooit ben van de paris world games ben! Ik heb dus gewoon historie geschreven!

De finale ging heel goed. Mijn team en ik hadden de boel keurig onder controle. Er viel wel 6 gele kaarten, maar ik hoorde later van een van de observers, dat ze allemaal terecht waren. Altijd fijn om zo’n bevestiging te krijgen na een finale. In de finale voelde ik de druk van het presteren wel, want er stond een paar duizend man te kijken en er stond ook best wel veel op het spel. Daarnaast werd het ook live uitgezonden op de pwg app. Deze wedstrijd was ook de meest gaven en leuke wedstrijd van het toernooi. Mijn finale was op vrijdag, dus op zaterdag had ik een wel verdiende dag vrij. Die dag heb ik wat andere finales gekeken en genoten van het lekkere weer.

Dit toernooi is enorm geslaagd. Niet alleen, omdat ik een finale heb gekregen, maar ook omdat ik hier echt heel erg veel mensen heb leren kennen. Ik heb ook een paar vrienden eraan overgehouden! Super leuk! Naast de vrienden en de finale heb ik vooral heel veel geleerd over het fluiten, maar ook hoe je met druk voor presteren moet omgaan, want die heb ik echt wel gevoeld. Daardoor gaf ik wel elke wedstrijd alles wat ik in me had. Niet alleen fysiek maar ook mijn spelregelkennis en het mentale gedeelte. Ook was het een uitdaging voor mij, omdat ik voor het eerst zonder ouders op pad was en dan gelijk al naar zo’n grote stad. Ik heb veel meegemaakt: ik heb op het politie bureau gezeten ( mijn telefoon was gestolen), ik heb hele boze trainers gehad, ik heb topwedstrijden gehad, hele slechte wedstrijden gehad, kritiek gekregen, complimenten gekregen en nog een hele hoop andere dingen. Kortom een geslaagd toernooi en op naar de volgende!

BEWEEG ONLINE!De binnensportaccommodaties zijn gesloten, maar we houden u thuis in beweging!

Alle binnensportaccommodaties en het binnenbad van zwembad De Meerkamp zijn in ieder geval tot en met maandag 15 maart 2021 gesloten.

Ons buitenbad is wel open!
U kunt elke dag tussen 08.00 - 17.00 uur buiten zwemmen.
Voor reserveringen ga naar www.meerkamp.nl

U kunt ook op onze website in beweging blijven met diverse workouts voor thuis. Zoek een workout die bij u past en ga thuis lekker aan de slag!

Veel succes en blijf bewegen!