AmstelveenSport begeleidt zo’n 175 talenten uit Amstelveen en Amstelland met de combinatie school en (top)sport. Regelmatig vragen wij deze talenten iets te vertellen over hun ervaringen. Deze keer laten we Frederique Pals aan het woord over haar sport en passie: roeien!

Frederique Pals
Mijn naam is Fréderique Pals en ik ben geboren en getogen in Amstelveen.
Ik heb als kind diverse sporten uitgeprobeerd, maar het roeien past het beste bij mij. Ik ben aan het eind van de basisschool begonnen met roeien. Tot het jaar dat je 15 wordt, train je niet zo vaak en vaar je jeugdwedstrijden waarbij de gezelligheid eigenlijk voorop staat.
Ik roei momenteel bij de K.A.R. Z.V. de Hoop in Amsterdam. Dit is de oudste roeivereniging van Nederland.

Seizoen 2017-2018-2019
Als wedstrijdroeister ben ik in het seizoen 2017-2018 echt doorgebroken. Ik heb veel gewonnen dat jaar; hoogtepunt was de overwinning van de enige internationale wedstrijd in Nederland, de Koninklijke Hollandbeker in de 2x met Veronique van DDS. Wij werden op basis van deze prestatie geselecteerd voor deelname aan de Coupe de la Jeunesse (het onofficiële EK voor junioren roeiers). Wij hebben daar de B finale gewonnen.
Het seizoen 2018-2019 begon stroef, ik had de hele zomer doorgetraind voor de Coupe en dat bleek toch erg zwaar te zijn geweest.

Amsterdam Project
Fysiek blijk ik meer getalenteerd voor het zogenaamde boordroeien (in dit soort type boot heeft ieder roeier één grote riem in plaats van twee kleinere). Ik ben in december 2018 begonnen met trainen in het Amsterdam project. Wij trainden in het weekend met meisjes van alle Amsterdamse verenigingen in de 8+. Met succes, want wij wonnen in maart dat jaar met overmacht de Heineken Vierkamp op de Amstel.

Uit het Amsterdam project is vervolgens een 4- (vier zonder stuurvrouw, waarbij elke roeister één riem heeft), geselecteerd. Met deze vier heb ik iedere nationale wedstrijd gewonnen die er te winnen valt, waaronder de nationale kampioenschappen. Ondertussen werd er het plan opgevat om ook een 8 te vormen die internationaal kon concurreren. Dit is uiteindelijk de 4- geworden. aangevuld met 2 meisjes uit Groningen en 2 meisjes uit Eindhoven. Deze 8 is ook nationaal kampioen geworden en werd uiteindelijk 2e op de Coupe de la Jeunesse.
Met de 4- hebben wij de Coupe de la Jeunesse in Corgeno in Italië gewonnen. Dit was de eerste Nederlandse overwinning in jaren op dit evenement. Wij waren ook de enige Nederlandse ploeg met goud. Je kan de wedstrijd zien op Youtube, (JW4- Saturday Final Coupe de la Jeunesse 2019)

Komend jaar 2020
Ik ben me nu aan het voorbereiden voor het volgende jaar. Mijn ploeggenoten van verleden jaar zijn allemaal senior geworden, dus ik kan dit jaar niet met hen verder. Ik wil graag naar het WK in Bled. Het is nu nog onduidelijk in welk type boot mijn kansen het grootst zijn. Ik ben afgelopen zaterdag 3e op het NK op de indoorrower geworden in een tijd van 7.15 (op de 2000 meter). Hierdoor heb ik de eerste horde richting de WK overwonnen.

Het leven als roeier moet je wel liggen. Je moet veel trainen (7-9 keer per week) en je hebt weinig tijd voor andere dingen naast roeien en school. Ik doe dit jaar eindexamen VWO. Volgend jaar wil ik geneeskunde of rechten gaan studeren.

BEWEEG ONLINE!De binnensportaccommodaties zijn gesloten, maar we houden u thuis in beweging!

Alle binnensportaccommodaties en het binnenbad van zwembad De Meerkamp zijn in ieder geval tot en met maandag 15 maart 2021 gesloten.

Ons buitenbad is wel open!
U kunt elke dag tussen 08.00 - 17.00 uur buiten zwemmen.
Voor reserveringen ga naar www.meerkamp.nl

U kunt ook op onze website in beweging blijven met diverse workouts voor thuis. Zoek een workout die bij u past en ga thuis lekker aan de slag!

Veel succes en blijf bewegen!